مدت زیادی نمیگذره که کلمه فون واژه در میان مکالمات برخی از ما شنیده میشه. کلمه ای ترکیبی، نیمی انگلیسی و نیمی فارسی. معادل کلمه Phoneword که بر خلاف تازه بودن آن در ایران در دنیا قدمت بسیار زیادی داره. فون واژه به شماره تلفنی گفته میشه که تمام یا بخشی از اون به جای اعداد با حروف نوشته بشه و معمولا اون حروف ممکنه که به تنهایی یه کلمه باشه و یا مخفف و یا حروف اول یک کلمه معنا دار دیگه باشه. مهمترین و تقریبا بزرگترین مزیتی هم که برای فون واژه قائلیم ، به خاطر سپردن بسیار بسیار آسون اون هست.
من وقتی خیلی کوچیک بودم نزدیک به ۳۰ سال پیش، همیشه برام این سوال بود که تلفن های قدیمی که شماره گیر دیجیتال و یا دکمه ای نداشتند و شماره گیر حلقه ای معمولا وجود داشت، چرا زیر اعداد برخی حروف رو می نوشتند. تقریبا تنها کسی که تونست به سوال اون موقع من پاسخ بده، عموی بنده بود که رفته بود و اون سر دنیا تو آمریکا درس خونده بود. بله، عمو جان می گفت که اونجا برای به خاطر سپردن شماره تلفن ها از حروف هم استفاده می کنند.
یکی از نکاتی که فون واژه رو خیلی خاص کرده، منحصر به فرد بودن این شماره هست. یعنی اگه اسم شما مثلا فرشاد هست، تنها و تنها یک فون واژه به شماره ۰۹۱۲FARSHAD وجود داره. تا یادم نرفته شیوه شماره گیری رو هم بگم که کافیه به جای هر حرف عدد معادل آن روی گوشی تلفن رو فارغ از اینکه چندمین حرف روی آن شماره هست، شماره گیری بکنید. مثلا در شماره بالا حرف F روی عدد ۳ و حرف A روی عدد ۲ و تا آخر به همین منوال. شماره ۰۹۱۲FARSHAD میشه ۰۹۱۲۳۲۷۷۴۲۳٫
آیا فون واژه تنها یک کالای لوکس هست؟
حتما در خصوص شماره های رند عددی اطلاعات بیشتری دارید و حتما در خصوص قیمت بعضی از اونها هم شنیده اید. اما فارغ از اینکه شماره رند همه جا (حتی در پلاک خودرو) بیشتر کالای پرستیجس (با کلاس!) است، کاربرد دیگری رو که به ما یادآوری می کنه قطعا به خاطر سپردن آسون شماره ها هست. اما بعید می دونم که اگه از شما در خصوص شماره های رندی که حفظ هستید بپرسم، غیر از شماره دوستان نزدیکتون که اگه رند هم نباشه بالاخره با هر بدبختی حفظش خواهید کرد، بعیده که شماره تلفن شرکتی رو حفظ باشید. حتی اگه رند بوده باشه.
اما اگه صبح که خواستید از خونه بیرون برید و متوجه شدید که خودروتون پنچره و مجبورید آژانس بگیرید و هر چی به ذهنتون فشار آوردید شماره آژانس رو پیدا نکردید و تنها چیزی که به ذهنتون رسید کلمه TAXI بود و با نا امیدی شماره TAXI= 8294 رو شماره گیری کردید و یه نفر گفتید ماشین برای کجا می خواهید، اون وقت هست که متوجه میشید فون واژه اصلا کالایی لوکس نیست. (جهت استحضار شماره فوق متعلق به تاکسی سراسری در هفده کشور دنیا هست)
مقایسه فون واژه با شماره های ۴ یا ۵ رقمی
حالا یه زحمتی بکشید و چند تا شماره ۴ یا ۵ رقمی که هر روز دارید زیر بیلبوردهای به چه گرونی می بینید رو از حفظ بگید. بعید می دونم که تعداد اونهایی رو که به خاطر بیارید بیشتر از ۲ تا بشه. اما اگه خدمات پس از فروش سامسونگ خواستید فقط کافی باشه که بدونید سامسونگ رو به انگلیسی چه جوری می نویسند(SAMSUNG) یا اگه خواستید در خصوص آخرین محصولات سونی اطلاعات بگیرید تنها کلمه (SONY) رو به خاطر بیارید، یا اگه گرسنه بودید و خواستید پیتزا بخورید به شماره ۰۲۱PIZZA زنگ زدید، متوجه می شید که پرداخت پول های زیاد برای شماره های ۴ یا ۵ رقمی (حتی رند) در مقایسه با شماره هایی که معادل یک فون واژه خوب باشه، کار بسیار غیر اقتصادی محسوب می شه.
مخابرات و فون واژه ها در تلفن ثابت
شرکت مخابرات هم مدتی است که برای تلفن های ثابت فون واژه ها رو شناسایی کرده و حسب درخواست اون ها رو واگذار می کنه. اما بخش عمده این کسب و کار مانند اکثر کسب و کارهای نوآورانه در اختیار بخش خصوصی هست. مخصوصا شماره تلفن های موبایل که تقریبا شرکت هایی هستند که نزدیک به ۱۰ سال هست که دارن تو این زمینه فعالیت می کنند و الان بانک بسیار خوبی از فون واژه رو در اختیار دارند. یکی از این شرکت ها که به نظرم خیلی پیشرو اومد و حداقل خودش اولین نفر از فون واژه استفاده کرده موسسه موبایل همنام هست. بخش خوب وبسایتشون هم اون قسمتی است که نمونه فون واژه های استفاده شده در ایران و سایر نقاط دنیا رو نشون میده که می تونید تو این لینک ببینید.
عالیه
من یه ساله یکی ازشون رو خریدم ۰۹۰۳Hoseini
خیلی ازش راضیم.
شماره قبلی بنده رند بود و به هر کی یکبار میگفتم حفظ میشد ولی در بلند مدت یادشون میرفت ، تا اینکه فون واژه ی معادله اسممو خریدم و هیچکس نمیتونه اونو فراموش کنه ، حتی اگه بخواد سعی کنه .